Nové koberce do obývačky: ako si vybrať ten najlepší model

Koberce sa vracajú do interiérov módnych obývačiek. Štýlový prvok dekorácie, spoľahlivá izolácia hluku a efektívny prvok priestorového zónovania aktívne využívajú špičkoví dizajnéri interiérov. Povieme vám, ako si vybrať nové koberce do obývačky v katalógu Dekorstudio a ako výhodnú investíciu do bezpečnosti, pohodlia a útulnosti.

dekorstudio_blog_navrh_okruhleho_koberce_v_obyvacke

Aké sú rozdiely medzi kobercami do obývačky?

Podlahové krytiny v obývačke sa líšia od kobercov pre ostatné priestory. V obývacej izbe je vysoká návštevnosť rodinných príslušníkov a návštev; často je organizovaných niekoľko zón na komunikáciu a oddych. Hlavné požiadavky na koberec v obývacej izbe sú:

  • vrchná a spodná časť koberca odoláva vyhrievaniu systémom „teplá podlaha“, neuvoľňuje toxické látky do ovzdušia pri zahrievaní;
  • vlas do 11-12 mm, výška koberca je maximálne bezpečná, neprekáža pri voľnom pohybe v miestnosti;
  • vlákna podlahovej krytiny sú prerezané, inak sa môžu pazúriky domácich zvierat zamotať do slučiek;
  • koberec je ťažký, pevne prilieha k podlahe, nešmýka sa, nezhromažďuje sa v záhyboch a neovíja sa vetrom;
  • všetky okraje koberca sú starostlivo olemované a zakončené niťami odolnými proti opotrebovaniu; odolávať neustálym mechanickým nárazom, odolné voči oderu;
  • hromada je bezpečne upevnená; nebojte sa neustáleho čistenia vysávačom.

Pri výbere nového koberca do obývačky v katalógu Dekorstudio dbajte na materiál základne výrobku, hustotu, hmotnosť a výšku vlasu. Ak je model testovaný podľa Oeko-Tex Standard 100, neobsahuje toxické ani iné nevhodné látky.

Syntetický koberec do obývačky je lepší ako vlna. Uprednostnite moderné modely kobercov do obývačiek zo syntetických polyesterových vlákien. Na rozdiel od prírodnej vlny, syntetické vlákno:

  • nehromadí prachové roztoče a nebezpečné mikroorganizmy;
  • odpudzuje mastnotu a nečistoty;
  • je odolné proti opotrebovaniu;
  • ľahko sa čistí v domácich podmienkach od stôp kávy, vína, džúsov, cukríkov a ovocia.

Prírodná vlna je organická, rozkladá sa na mikroskopické úlomky, ktoré sa môžu dostať do dýchacieho systému a spôsobiť alergie. Syntetické vlákno si zachováva svoju štruktúru po celé desaťročia.

Rozmery koberca do obývačky

Nezakrývajte podlahu v obývacej izbe úplne, najmä pod skriňovým nábytkom. Bezpečná a funkčná vzdialenosť koberca od steny je 60+ cm. Aktuálne malé nové koberce, ktoré svojou farbou a tvarom intuitívne naznačujú zónovanie priestoru pre komunikáciu, hry, sledovanie TV, relax, čítanie kníh a kreativitu.